August 15, 2010

David Maljkovic

(1973, Rijeka, Kroatië)

Still van Beelden met hun eigen schaduw, 2008, 16 mm film, kleur, geluid, 6' 16", Kroatisch met Engelse ondertitels

Uitvoerend producer: Igor Grubic
Camera: Hrvoje Franjic
Assistent camera: Dinko Rupcic
Montage: Sanjin Stanic
Uittreksels: Vjenceslav Richter, MSU Zagreb, Art-Film Zagreb, 2000
Met dank aan: Vjenceslav Richter Collection & Museum of Contemporary Art, Zagreb


Beelden met hun eigen schaduwen (2008) werd geproduceerd door FLACC Werkplaats voor Beeldende Kunstenaars, Genk

In het kader van Contour 2009 - de 4de Biënnale voor bewegend beeld te Mechelen, onder de titel 'Hidden In Remembrance Is The Silent Memory Of Our Future', presenteert David Maljkovic de film Beelden met hun eigen schaduwen. In deze film probeert hij het idealisme uit het begin van de jaren vijftig te vatten, maar beklemtoont ook dat het nodig is in het reine te komen met de geschiedenis om aan de toekomst te kunnen beginnen.

David Maljkovic's films, collages, sculpturen en installaties exploreren de historische, culturele en ideologische erfenis van modernistische projecten in Kroatië, toen het nog deel uitmaakte van Joegoslavië. De kunstenaar onderzoekt de actuele betekenissen van vergeten monumenten, culturen en ideologieën en hoe deze veranderen van het ene tijdperk naar het volgende. Hij verlaat zich op de iconografie en de geschiedenis van het modernistische project om werken te creëren die zich in het heden inschrijven en tegelijk bedenkingen bij een mogelijke toekomst oproepen.

Beelden met hun eigen schaduwen werd opgenomen in het museum van Vjenceslav Richter, architect, kunstenaar en stichtend lid van EXAT-51 en maakt gebruik van geluidsfragmenten uit het laatste interview met Richter: "Ik kreeg een eerste grote kans toen ik een ontwerp maakte voor het paviljoen voor de Expo 58 in Brussel. Mijn voorstel won de eerste prijs. Het had eigenlijk maar één sleutelbegrip: funderingen in de lucht. Het werd aanvaard als idee, maar dan speelden allerlei factoren zodat ik moest terugkeren naar een min of meer 'normaal gebouw', dat overigens veel succes had."

David Maljkovic op de site van FLACC Workplace for visual artists

more from similar articles: