August 2, 2010

Gerard Polhuis

(1952, Oldenzaal, Nederland)

In de tentoonstelling 'Schaduwen' heeft Gerard Polhuis in zes uur tijd op een zwartgeschilderde muur met witte verf een indringend kunstwerk gemaakt waarin de bezoeker rijzige figuren en spannende silhouetten ziet opdoemen. De tentoonstelling is te zien van 31 maart tot en met 4 juli 2010 in Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem.
Het onderbewustzijn is voor Polhuis een belangrijke inspiratiebron. Hij probeert in een opperste vorm van concentratie voorstellingen te schilderen, waarin hij met druipende verf stuurt en manipuleert. Vaak is hij na afloop verbaasd over het resultaat. ,, Ik weet wel wat er in mijn kast ligt, maar niet wat er bovenop ligt. Juist daar ben ik naar op zoek,'' vertelt Polhuis.
Zijn schilderijen in de tentoonstelling 'Schaduwen' stralen de kracht van het minimale uit: met een combinatie van slechts twee kleuren ontstaan er beelden van grootse figuren die worden afgewisseld met silhouetten waarin onder andere vrouwen en sfinxen zichtbaar worden. Met zijn metershoge wandschildering probeert Polhuis de bezoeker een andere wereld binnen te trekken.
Eind negentiende eeuw lieten meerdere kunstenaars en wetenschappers zich inspireren door het onderbewustzijn. Zoals de Duits-Zwitserse kunstschilder Paul Klee (1879-1940), die veel figuratieve schilderijen en tekeningen maakte, maar ook Sigmund Freud (1856-1939), de grondlegger van de psychoanalyse. Hij richtte zich op het onderbewustzijn van mensen om zo meer vat te krijgen op hun problemen.
Polhuis voelt zich aangetrokken tot deze stroming, maar gaat daarin zijn eigen weg. ,,Ik gebruik het onderbewustzijn op een tegengestelde manier. Ik maak mij helemaal los van de werkelijkheid en haal dan een voorstelling te voorschijn. Als het echt helemaal geslaagd is, ben ik gewoon weer die nuchtere Tukker die zijn fantasiewereld verlaat.''

ANDERE WANDSCHILDERINGEN VAN POLHUIS
Gerard Polhuis (1952), geboren in Oldenzaal, heeft de afgelopen jaren meer wandschilderingen gemaakt. In opdracht van galerie Tanya Rumpff in Haarlem maakte hij zijn eerste wandschildering op de kunstbeurs in Brussel (2006), later ook op de KunstRAI (2007) in Amsterdam. In het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft hij een wandreliëf gemaakt in een badkamer voor terminale patiënten. Overzichtstentoonstellingen van Polhuis waren onder meer te zien in het Centraal Museum Utrecht, de Paviljoens in Almere, de Chassé Galerie in Breda en diverse malen in galerie Tanya Rumpff in Haarlem.Museum Het Dolhuys, Haarlem

more from similar articles: