July 15, 2010

Diet Wiegman

(1944, Schiedam, Nederland)

Werk in de tentoonstelling:

David "vertekend beeld"
1984
60 x 60 x 130 cm
Gemengde technieken
Courtesy of the artist

David “vertekend beeld” is een abstracte sculptuur die, wanneer er een spot op wordt gericht, onverwacht een herkenbare schaduw heeft. Op de muur wordt de wereldwijd bekende sculptuur David van Michelangelo geprojecteerd, het voorbeeld van mannelijke schoonheid uit de Renaissance. Diet Wiegman heeft meerdere versies gemaakt van dit werk. Zijn eerste David stond in Berlijn en was een levensgrote sculptuur, waarbij twee verschillende schaduwen werden geprojecteerd.

Shadow Dancing
2008
50 x 50 x 150 cm
gemengde technieken
Courtesy of the artist

Deze roterende sculptuur maakt gebruik van het door Wiegman beproefd recept: de onverwachte schaduw van een op het oog abstract object. Slechts op één bepaald moment in de rondgang is overduidelijk een dansende Michael Jackson te zien. Wiegman maakte dit werk toen Jackson nog leefde en plannen maakte voor zijn 'This is it' tour. Shadow Dancing ziet Wiegman als een passend vervolg op David, omdat hij bij beide gebruik maakt van iconen; na de historische David een hedendaags icoon in de vorm van Michael Jackson.

Over de kunstenaar:

Beeldhouwer Diet Wiegman heeft tijdens zijn kunstenaarscarrière al met veel materialen en technieken geëxperimenteerd. Schaduw heeft hij sinds de jaren '80 permanent opgenomen in zijn voorraad beeldende middelen. In zijn schaduwwerk lijkt het object zelf vaak een onsamenhangende verzameling afval, maar door de projectie van de schaduw op de muur worden bekende meesterwerken zichtbaar. Een bindende factor in Wiegmans diverse en omvangrijke oeuvre is speelsheid. Zijn werk is nooit zwaarmoedig en vaak verassend. Mike Redman, muziekproducer en zoon van Wiegman, maakte in 2008 de prijswinnende documentaire Anagram over het werk van zijn vader. Diet Wiegman woont en werkt in Schiedam.

Website van Diet Wiegman Group

Werk van Diet Wiegman op YouTube

Bibliografie (selectie):

Diet Wiegman, tent.cat. Stedelijk Museum Amsterdam 1986

Mike Redman en Diet Wiegman, Anagram, 2008 (met DVD van 'Anagram')

more from similar articles: