July 15, 2010

Lotte Reiniger

(1899, Berlijn, Duitsland - 1981, Dettenhausen, Duitsland)

Werk in de tentoonstelling:

The Fairy Tale Films
1922 - 1961
DVD
Courtesy of BFI

Op de tentoonstelling ShadowDance zijn sprookjes te zien die Lotte Reiniger samen met haar echtgenoot Carl Koch maakte. Koch werd na hun huwelijk in 1921 haar cameraman en producent. De sprookjes zijn korte animatiefilms die Reiniger met haar eigen techniek van geknipte silhouetten tot stand bracht. De getoonde films dateren van 1922 tot 1961, waardoor het een mooi beeld geeft van de ontwikkelingen in haar werk. Terwijl de eerste sprookjes geluidloos en nog wat houterig zijn, komt er na verloop van tijd muziek en gesproken tekst bij, worden de silhouetten gedetailleerder en de bewegingen vloeiender. De periode na de oorlog was haar meest vruchtbare; ze maakte in twee jaar tijd twaalf sprookjes voor de Amerikaanse televisie.

Over de kunstenaar:

Lotte Reiniger is een pionier in de geschiedenis van de animatie. Tijdens haar invloedrijke en lange carrière (ze maakte zo'n zestig jaar animatie), vervaagde ze de grenzen tussen theater, film en kunst. Vanaf haar vroege jeugd was zij gefascineerd door het Chinese poppentheater en overtuigd van de potentie van animatie. Ze vond dat animatie de beperkingen van film kon overstijgen. De door Reiniger ontwikkelde techniek van uitgeknipte silhouetten tegen een eenvoudige achtergrond, is een zeer tijdrovende stop-motiontechniek, waarbij elk beeld met de hand wordt uitgeknipt en vastgelegd. Reiniger ontwierp ook een camera, die een driedimensionaal effect aan de animatie gaf. Hoewel Reiniger wel nieuwe technische ontwikkelingen toepaste, zoals ook het toevoegen van geluid en kleur, bleef de basis altijd hetzelfde. Tussen 1923 en 1926 werkte zij aan haar eerste film, 'Die Abenteuer des Prinzen Achmed', wat tot vandaag de dag de vroegste nog bewaard gebleven animatiefilm is. Lotte Reiniger was ook regisseur van films met levende acteurs.

Lotte Reiniger op Wikipedia

Reiniger op de site van Economic Expert

Bibliografie (selectie):

Donald Crafton, Before Mickey: The Animated Film, 1898-1928, University of Chicago Press 1993

Giannalberto Bendazzi, Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation, Indiana University 2001

Christiane Schönfeld, Carmel Finnan, Practicing Modernity: Female Creativity in the Weimar Republic, Köningshausen & Neumann 2006

more from similar articles: