July 15, 2010

Wolfgang Münch en Kiyoshi Furukawa

(1963, Karlsruhe, Duitsland), (1959, Tokyo, Japan)

Werk in de tentoonstelling:

Bubbles
2000
Interactieve installatie
Courtesy of the artist, ZMK, Karlsruhe

Wolfgang Münch en Kiyoshi Furukawa maakten voor het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe de interactieve installatie Bubbles. Er bewegen virtuele bellen over de muur die geprogrammeerd zijn om zich volgens de wetten van de zwaartekracht te gedragen. De schaduw van de passerende bezoeker wordt eveneens op de muur geprojecteerd. De bellen herkennen de schaduw en stuiteren op de omtrek. Tegelijkertijd klinkt er muziek, gecomponeerd door Furukawa, dat verandert als de schaduw beweegt. Door met de bellen te spelen en het geluid te veranderen, wordt het lichaam van de kijker een onderdeel van een digitale wereld. In Bubbles wordt daarmee de scheiding tussen de virtuele en de 'echte' wereld zoveel mogelijk opgeheven.

Over de kunstenaars:

Wolfgang Münch werkt als programmeur en kunstenaar en hij ontwikkelt software voor kunstprojecten voor onder andere het ZKM. Hij doet vooral onderzoek naar de culturele consequenties van het gebruik van nieuwe media. Münch woont in Singapore en Karlsruhe.
Kiyoshi Furukawa is componist en mediakunstenaar en houdt zich sinds 1984 intensief bezig met elektronische media. Hij is dan ook verantwoordelijk voor het muzikale gedeelte van Bubbles. In zijn werk onderzoekt hij onder meer de relatie tussen muziek en computergegenereerde beelden. Furukawa woont en werkt in Karlsruhe en Tokyo.
Münch en Furukawa hebben naast Bubbles ook samengewerkt voor het project Small Fish, eveneens een installatie waarbij door middel van interactie beeld en geluid beïnvloed kunnen worden door de bezoeker.

Münch en Furukawa op de site van ZKM

Münch op de site van ZKM

Furukawa op de site van ZKM

Wolfgang Münch, 'Behind the Interface', in: Digital Arts, nr. 3, ZKM en Cantz Verlag, 1999

more from similar articles: