July 15, 2010

Gabriel Lester

(1972, Amsterdam, Nederland)

Photo: Gert-Jan van Rooij. Courtesy of Galerie Fons Welters, Amsterdam

Werk in de tentoonstelling:

Flat as the World is Round
2010
Transportband met objecten, 5 lichtstaven
94 x 243 x 136 cm
transportband: 91 x 205 x 60 cm
Collection Museum Boijmans van Beuningen
Courtesy of the artist, Gallerie Fons Welters, Amsterdam

The Past Catching up with the Present bestaat uit een lopende band waarop plastic figuurtjes zijn geplaatst die worden verlicht door een aantal lampen. Door de beweging van de band trekt er een landschap over de muren voorbij. De hele ruimte wordt getransformeerd tot een theater, waarbij de omgeving in het werk wordt opgenomen. Met The Past Catching up with the Present manipuleert Lester de werkelijkheid, zoals hij dat in veel van zijn werk doet.

Over de kunstenaar:

Gabriel Lester begon zijn werkzame leven in de muziekindustrie als rapper en als regisseur van videoclips. Eind jaren '90 legde hij zich toe op het maken van kunstwerken, waarin verschillende disciplines zoals theater, film en architectuur bij elkaar komen. Lester gaat altijd uit van de compositie, het medium is ondergeschikt, waardoor zijn werk in verschijningsvorm uiteen loopt. Zijn ruimtevullende installaties en films gaan vaak over de perceptie van de realiteit. Lester speelt met de ruimte tussen illusie en werkelijkheid. De rol van het publiek is in zijn werk erg belangrijk. De kijker wordt een onderdeel van het werk en Lester nodigt ze uit er een eigen invulling aan te geven. Zijn kunst moet daarom toegankelijk zijn, maar niet oppervlakkig; zoals muziek waar iedereen naar kan luisteren, zonder het per se te hoeven waarderen. Gabriel Lester woont en werkt in Amsterdam.

Website van Gabriel Lester

Gabriel Lester op de site van Galerie Fons Welters

Interview met Gabriel Lester op TABlog

Bibliografie (selectie):

Jan Rothuizen, Xander Karskens, Ineke Brunt, Elevating Witte de With, Amsterdam 2008

Gabriel Lester, How to act : installations 2000-2006, Rotterdam 2006

Bert Mebius, 'Interview met Gabriel Lester: "Polanski, die is zo breed!"', in: De Groene Amsterdammer, vol. 132 (2008), afl. 44 (okt), pag. 48-50

more from similar articles: