July 14, 2010

Hanna von Goeler

(1964, Marburg, Duitsland)

Werk in de tentoonstelling:

Serie Incursions:
- Incursion (Irak)
- Phantom (Afganistan)
- Subject (Spectre) (Israël)
- Flight (Sudan)
- Columbian Bam Bam (Columbia)

2009
Bankbiljetten
variabele afmetingen
Courtesy of the artist

Incursions bestaat uit vijf, door een felle lamp beschenen bankbiljetten waaruit afbeeldingen zijn gesneden. De schaduwen die zij werpen, staan voor de invloed die persoonlijke en nationale geschiedenissen op volgende generaties zullen hebben. De gebruikte bankbiljetten komen uit Irak, Afghanistan, Israël, Sudan en Colombia, landen waar de vrijheid onder druk staat en geweld aan de orde van de dag is. De eerste vier werken wijzen op het geweld in deze landen dat wordt veroorzaakt door militaire, economische en politieke conflicten. Het vijfde werk, het bankbiljet uit Colombia, symboliseert de schaduw die de drugshandel over het land heeft geworpen.

The Shadows Cast by Ordinary Objects
2009
Video
Courtesy of the artist

Deze video is een registratie van Von Goelers installatie The Shadows Cast by Ordinary Objects, zoals deze te zien was in Sloan Fine Art, begin 2009 in New York. De installatie bestaat uit een tafel met de restanten van een overvloedige maaltijd en gegraveerde spiegeltjes. Een speelgoedtrein met een lamp erop rijdt eindeloos achtjes tussen de glazen en spiegeltjes en creëert een spel van licht en schaduw op de muren. Von Goeler combineert voorwerpen van nu en beelden uit het verleden en mixt stilleven met bewegend beeld. Deze installatie toont daarmee hoe toen en nu met elkaar vermengt kunnen raken en, net als Incursions, hoe het verleden een schaduw kan werpen op heden en toekomst.

Over de kunstenaar:

Het werk van Hanna von Goeler gaat over het mystieke en het veranderlijke, over de ruimtes buiten de bekende structuren die we zelf gecreëerd hebben om onze wereld te ordenen. Von Goeler gelooft dat alles met elkaar in relatie staat en dat het een uit het ander voortkomt. Om haar concepten vorm te geven, maakt ze gebruik van uiteenlopende materialen en technieken, zoals bijvoorbeeld bewerkte bankbiljetten. Dit is Von Goeler meer dan alleen materiaal; het functioneren en de symboliek van valuta interesseren haar bijzonder. Geld wordt voortdurend uitgewisseld en staat voor bijvoorbeeld nationale identiteit, welvaart of een gebrek daaraan en het is een representatie van waarde. Door bankbiljetten te bewerken, stelt haar werk vragen over de politieke, economische en ethische vragen rondom geld.

Website van Hanna von Goeler

Solotentoonstelling in het Hunterdon Art Museum

Sloan Fine Art, New York

Bibliografie (selectie):

'The Optimum Quantity of Money and other Essays', in: ANOTHER Magazine, Spring Summer 2003

more from similar articles: