June 18, 2010

Charles Atlas

(1949, St. Louis, Missouri, Verenigde Staten)

Werk in de tentoonstelling:

Nevada
1974
Super 8mm film overgezet op 16mm film
2:53 min (loop)
Courtesy of Vilma Gold, Londen

Voor de Frieze Art Fair 2009 presenteerde Charles Atlas Nevada, een niet eerder getoonde film uit 1974. Hij koos in 1970 voor Super 8 films, omdat het goedkoop en handzaam was. In eerste instantie filmde hij spontaan, later was zijn werk meer doordacht. Nevada is het resultaat van een middag filmen met zijn vriend Douglas Dunn (danser en choreograaf). Hij nam zijn camera, een statief en een lamp mee naar de woning van Dunn om te filmen, zonder een vooropgezet plan. Met een stuk hout in de vorm van de staat Nevada dat Dunn de dag ervoor had gevonden, probeerden zij verschillende dingen uit. Omdat video destijds nog niet bestond, konden ze het resultaat pas na ongeveer een week voor het eerst bekijken.

Over de kunstenaar:

Charles Atlas is sinds halverwege de jaren '70 werkzaam als kunstenaar en filmmaker. In zijn video's maakt hij gebruik van dans, theater en performance. Hiermee heeft hij een nieuw genre in de videokunst gevormd. Atlas werkt meestal in samenwerking met performers, dansers en choreografen, zoals Marina Abramovic en Michael Clark. Zijn films zijn een combinatie van verhalende fictie en registraties van performances. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk in opdracht van Europese en Amerikaanse televisie. Daarnaast maakt hij grootschalige video-installaties en ontwerpt hij kostuums en decors voor performances. In november 2006 was er een overzicht van zijn werk in Tate Modern te zien.

Electronic Art Intermix

Michael Clark Company

Vilma Gold Gallery

Bibliografie (selectie):

Matthew Yokobosky, 'The Real Charles Atlas: An Interview', in: PAJ: a journal of performance and art, vol. 19 nr. 3 (September 1, 1997)

D. Rosenberg, 'Video Space: A Site for Choreography', in: Leonardo, vol. 33 nr. 4 (August 1, 2000)

more from similar articles: