December 21, 2010

The Cave. An adaptation of Plato

Gezien bij Vpro's wintergasten:
Klei-animatie van Michael Ramsey en John Grisby over Plato's bekende allegorie van de grot.
Plato vraagt daarin om een voorstelling te maken van een situatie waarin drie gevangenen vastgeketend zijn in een grot. Achter hen is een vuur, tussen het vuur en de gevangenen een weg waar van alles langskomt. De gevangenen zijn zo stevig vastgeketend dat ze alleen de schaduwen op de muur voor hen kunnen zien, die worden veroorzaakt door de figuren op de weg. Dit is de enige realliteit die ze kennen. Op een dag wordt er een gevangene vrij gelaten. Eerst is hij verblind door het licht buiten de grot en verbijsterd over de compleet andere realiteit die hij waarneemt. Hij gaat terug naar de gevangenen om ze vertellen over alle fantastische dingen die hij heeft gezien, de kleuren, de vormen en de details, maar de geketende gevangenen geloven hem niet. Het klinkt hen te fantastisch in de oren - het enige wat zij kennen is de schaduwen op de muur en voor hen is dat het enige dat bestaat.

Plato probeerde onder meer aan te tonen dat de waarheid niet hoeft te zijn zoals wij ons die voorstellen maar een schijnwerkelijkheid kan zijn. Maar als deze schimmenwereld alles is wat we kennen en ervaren, zullen we deze toch als 'echt' zien.

Nog steeds is de allegorie van de grot een aansprekend verhaal in denken over verhouding tussen mens, ervaringen en realiteit.

Plato's allegory